ПОНОВО О ЗАБРАНИ РАДА НЕДЕЉОМ

У Савезу самосталних синдиката трговине сматрају да у закону треба да пише да је тај дан – дан за одмор, а не да је „по правилу дан одмора”

trgovina

 

Запослени у тржним центрима углавном раде недељом и празницима (Фото Р. Крстинић)

У Црној Гори је одлука о нерадној недељи и даље на снази, у Словенији ће, одлучили су посланици, радње бити затворене недељом и празничним данима. У Хрватској је радно време трговина најпре враћено на радно време пре проглашења епидемије, уз неколико изузетака, тако да су радње тамо биле отворене и недељом, али ових дана стиже вест да ће други дан викенда убудуће ипак бити нерадан.

Тамошња влада заправо нуди сасвим ново решење – да део недеља буде радан, али већина недеља у години нерадна.

Опширније: ПОНОВО О ЗАБРАНИ РАДА НЕДЕЉОМ

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГОСС ТРГОВИНЕ БЕОГРАДА

Градски одбор самосталног синдиката трговине Београда одржао је Изборну седницу на којој су за наредни мандатни период изабрани:

За председницу ЈАНКОВИЋ ВИДА

За секретара ИЛИЈЕВ БОШКО

Разматрајући Извештај о раду за претходни период, подржане су активности и настојања за што ефикаснију заштиту права и интереса запослених у овој делатности. Посебно је фокусирано на колективно преговарање, радно правну заштиту и омасовљење чланства. Градски одбор ће се и у наредном периоду ангажовати на закључивању нових колективних уговора и побољшању постојећих у синдикалним организацијама, побољшању услова рада у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду и уопште побољшање социјално материјалног положаја кроз повећање зарада у овој делатности.

Посебно је подржана иницијатива која је покренута пре три године од стране СС трговине Србије и ССС Србије за забрану рада недељом и државним празницима у делатности трговине, која је сада актуелизована и чији је циљ да се ово питање стави у законске оквире.

АНКЕТА

Драге колеге,

Самостални синдикат трговине Србије, пре три године покренуо је иницијативу за укидање рада недељом и државним празником у трговини. У вези са тим на сајту Савеза самосталних синдиката Србије www.sindikat.rs, налази се анкета:

Да ли подржавате иницијативу Самосталног синдиката трговине Србије за забрану рада недељом у делатности трговине?

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ РАДОСЛАВА ТОПАЛОВИЋА У ЕМИСИЈИ „ДАН УЖИВО“, поводом захтева Синдиката за укидање рада недељом и државним празницима у трговини

Самостални синдикат трговине Србије пре три године покренуо је иницијативу за укидање рада недељом и државним празником у трговини. Председник Радослав Топаловић гостовао је тим поводом на телевизији N1 где је говорио о поменутој теми.