ХЕМИЈА ПОТПИСАЛА ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

Самостални синдикат хемије и неметала Србије потписао је данас Грански колективни уговор.
Први грански уговор у реалном сектору потписали су председник Самосталног синдиката хемије и неметала Србије, Љубиша Несторовић и заменик председника Уније послодаваца Србије, Милош Ненезић.
Потписивању су присуствовали и помоћнк министра за рад, Зоран Лазић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић и председник Уније послодаваца Србије, Небојша Атанацковић.

Несторовић је рекао да су преговори око потписивања уговора трајали шест месеци, након што је 9. јануара истекао досадашњи уговор.
“Потписивањем овог уговора спречили смо самовољу не малог броја послодаваца. Надам се да ће држава омогућити проширено дејство уговора. Уговор је у односу на Закон о раду добио квалитетно побољшање када су у питању рад, запошљавање И безбедност на раду, као и начин обрачуна зарада и других принадлежности”, истакао је Несторовић.
Према његовим речима, плаћање рада на државни празник повећано је на 120 одсто, за разлику од закона који предвиђа 110 одсто. Ноћни и прековремени рад је повећан са 26 на 30 одсто, док ће минули рад за све запослене у овој грани бити обрачунат у проценту од 0,5 одсто, а за новозапослене 0,4 одсто, колико предвиђа и закон.
Честитајући потписницима, Орбовић је рекао да је ово значајан дан за запослене у хемији и неметалу.
“Очекујем да ће и друге колеге из реалног сектора потписати уговоре. Сада је велика улога Социјано економског савета И Министарства рада да подржимо овај уговор и да он добије проширено дејство”, казао је Орбовић.
Лазић је истакао да Влада Србије даје снажну подршку закључивању колективних уговора, који доприносе социјалном миру и бољој заштити запослених, као и целокупном пословном амбијенту.
“Влада је у јавном сектору закљчила скоро све колективне уговоре, а надамо се да ће у реалном сектору и остале гране потписати уговоре”, закључио је он.
Самостални синдикат хемије и неметала Србије је, потписивањем овог уговора, који ће омогућити бољи рад и боље услове за запослене у овој области, дао добар пример осталим синдикатима да и они потпишу колективне уговоре, истакао је Ненезић.
Иако су учествовали у преговорима око израде текста уговора, представници УГС Независност се нису појавили на потписивању.