20. ДЕЦЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКЕ СОЛИДАРНОСТИ

20 12 2022 g

Данас је дан уједињења човечанства по питању различитости, а највише по питању решавања великог проблема данашњице – глади и сиромаштва.

Иницијативу да Уједињене нације прогласе 20. децембар за Међународни дан људске солидарности, покренуо је пољски нобеловац, бивши председник Пољске и оснивач синдиката „Солидарност“ Лех Валенса. Овај дан установљен је пре шеснаест година, а циљ је промовисање мира, људских права и подстицање економског и социјалног развоја.

Глобални проблеми захтевају колективна решења, посебно данас, када се свет суочава са све већим изазовима. Солидарност је морална обавеза човека за човека. Потребна нам је солидарност младих према старима, јаких према рањивима, здравих према оболелима, богатих према онима који ће остати без прихода или са минималним приходима.

Време у којем живимо је тест за све, па и за послодавце, јер солидарност не може да буде само гест повремене филантропије. Солидарност значи и одрицање од профита или барем једног његовог дела како би се помогло онима који имају мало, а често немају ни то мало. Многи радници раде у неизвесним и несигурним условима рада са зарадама недовољним за достојанствен живот.

Савез самосталних синдиката Београда својим активностима настоји да ојача социјална и економска права запослених, како би за свој рад добили праведну плату и за себе и своју породицу остварили економски и социјални развој.

Социјални дијалог је најбољи начин да представници власти, послодаваца и синдиката омогуће економски и социјални развој, нарочито у области искорењивања сиромаштва, продуктивном запошљавању и достојанственом раду.

Хуманост и солидарност као најснажније људске вредности не можемо наметати, али је веома важно да их свакодневно подстичемо, јер:

“СНАЖНИ СМО ОНОЛИКО, КОЛИКО ЗАШТИТИМО НАЈСЛАБИЈЕГ!”