У САВЕЗУ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА БЕОГРАДА ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ДЕМОГРАФСКА КРИЗА И ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА“

- Националне пензије за мајке са троје и више деце – жеља или реалност?

- Права родитеља деце са посебним потребама – да ли је држава мајка или маћеха?

Србија је на прагу демографске старости. Борба против беле куге у Србији је годинама уназад деклеративна и решава се ad hoch, уместо трајних решења која ће допринети повећању наталитета.
Једна од стимулативних мера коју треба увести је да све мајке које имају троје и више деце и најмање 15. година радног стажа добију националну пензију. Очекујемо од надлежних институција да кроз планиране мере дају дугорочни подстицај рађању у Србији.

Друга иницијатива односи се на родитеље деце са сметњама у развоји. Наш став је да деца са сметњама у развоју треба да одрастају уз своје родитеље, а да државне институције треба да подрже родитеље у напорима да својој деци пруже адекватну негу, тако што ће родитељима те деце дати сва права која припадају статусу „хранитељ“.

Учешће у раду округлог стола узели су:

Драган Тодоровић, председник Савеза самосталних синдиката Београда, Александра Чамагић, помоћник министра за бригу о породици и демографију, Душанка Голубовић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Татјана Мацура, заступник Удружења“Маме су закон“ и Снежана Петровић, в.д. секретара Министарства за бригу о селу.