У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА 22. КОНФЕРЕНЦИЈА МРЕЖЕ СИНДИКАТА ЕВОПСКИХ ПРЕСТОНИЦА – ЕКТУН

Савез самосталних синдиката Београда био је домаћин 22. Конференције мреже синдиката европских престоница (ЕКТУН) 13. и 14. јуна. Учешће у раду конференције узело је 25 учесника из синдиката главних градова Европе. Тема Конференције била је ,,Безбедност и здравље на раду– витално питање за раднике и синдикате у главним градовима“.

Председник Драган Тодоровић пожелео је добродошлицу колегама у Београд, а затим је говорио о значају ЕКТУН мреже који се огледа у размени искустава и примера добре праксе међу синдикатима. Нагласио је значај теме Коференције, посебно сада када технологија свакодневно напредује и када имамо све више нових облика рада, што захтева додатну едукацију синдикалних представника.

Конференцији је присуствовала и Вера дос Сантос Коста, директорка Европског синдикалног института (ЕТУИ), која је овом приликом изјавила да је стрес на послу све присутнији, посебно у престоницама где је интензивније радно окружење, због чега ЕТУИ спроводи специјални програм како да се избегне стрес на послу.

На отварању Конференције присутнима се обратио и Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, који је колеге из синдиката упознао са проблемима и изазовима са којима се синдикати у Србији суочавају када је у питању борба за радничка права, укључујући и безбедност и здравље радника.

На конференцији верификован је први Статут ЕКТУН мреже, што представља значајан корак ка даљем јачању сарадње међу синдикатима европских престоница.