ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА РАДОСЛАВА ТОПАЛОВИЋА ЗА ЛИСТ ПОЛИТИКА НА ТЕМУ УКИДАЊЕ РАДА НЕДЕЉОМ У ТРГОВИНИ

Три године после Црне Горе, још једна земља у нашем окружењу забранила је рад недељом. У Хрватској је пре неколико дана ступио на снагу нови закон о трговини према којем ће продавнице недељом бити затворене. Забрана ипак није потпуна, јер трговци могу одабрати 16 недеља у години током којих би евентуално могли да раде. Радно време од понедељка до суботе самостално ће одређивати трговац, укупно до 90 сати седмично.

У Србији се недеља по правилу третира као нерадни, односно дан за одмор. У Савезу самосталних синдиката трговине Србије подсећају да у закону ипак треба да пише да је недеља дан одмора, а не да је "по правилу дан одмора", како је према важећем закону. Наглашавају и да захтев да се забрани рад продавница недељом у Србији не значи залагање за мање рада, јер према закону радна недеља траје пет дана, седмично се ради по 40 часова, а рад недељом није регулисан.

Радослав Топаловић, председника Савеза самосталних синдиката трговине, подсећа да је у земљи тренутно ангажовано око 300.000 трговаца који у просеку месечно зараде око 54.000 динара, што је отприлике на нивоу износа минималне потрошачке корпе.

Опширније: ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА РАДОСЛАВА ТОПАЛОВИЋА ЗА ЛИСТ ПОЛИТИКА НА ТЕМУ УКИДАЊЕ РАДА НЕДЕЉОМ У ТРГОВИНИ

ПОНОВО О ЗАБРАНИ РАДА НЕДЕЉОМ

У Савезу самосталних синдиката трговине сматрају да у закону треба да пише да је тај дан – дан за одмор, а не да је „по правилу дан одмора”

trgovina

 

Запослени у тржним центрима углавном раде недељом и празницима (Фото Р. Крстинић)

У Црној Гори је одлука о нерадној недељи и даље на снази, у Словенији ће, одлучили су посланици, радње бити затворене недељом и празничним данима. У Хрватској је радно време трговина најпре враћено на радно време пре проглашења епидемије, уз неколико изузетака, тако да су радње тамо биле отворене и недељом, али ових дана стиже вест да ће други дан викенда убудуће ипак бити нерадан.

Тамошња влада заправо нуди сасвим ново решење – да део недеља буде радан, али већина недеља у години нерадна.

Опширније: ПОНОВО О ЗАБРАНИ РАДА НЕДЕЉОМ

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГОСС ТРГОВИНЕ БЕОГРАДА

Градски одбор самосталног синдиката трговине Београда одржао је Изборну седницу на којој су за наредни мандатни период изабрани:

За председницу ЈАНКОВИЋ ВИДА

За секретара ИЛИЈЕВ БОШКО

Разматрајући Извештај о раду за претходни период, подржане су активности и настојања за што ефикаснију заштиту права и интереса запослених у овој делатности. Посебно је фокусирано на колективно преговарање, радно правну заштиту и омасовљење чланства. Градски одбор ће се и у наредном периоду ангажовати на закључивању нових колективних уговора и побољшању постојећих у синдикалним организацијама, побољшању услова рада у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду и уопште побољшање социјално материјалног положаја кроз повећање зарада у овој делатности.

Посебно је подржана иницијатива која је покренута пре три године од стране СС трговине Србије и ССС Србије за забрану рада недељом и државним празницима у делатности трговине, која је сада актуелизована и чији је циљ да се ово питање стави у законске оквире.

АНКЕТА

Драге колеге,

Самостални синдикат трговине Србије, пре три године покренуо је иницијативу за укидање рада недељом и државним празником у трговини. У вези са тим на сајту Савеза самосталних синдиката Србије www.sindikat.rs, налази се анкета:

Да ли подржавате иницијативу Самосталног синдиката трговине Србије за забрану рада недељом у делатности трговине?

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ РАДОСЛАВА ТОПАЛОВИЋА У ЕМИСИЈИ „ДАН УЖИВО“, поводом захтева Синдиката за укидање рада недељом и државним празницима у трговини

Самостални синдикат трговине Србије пре три године покренуо је иницијативу за укидање рада недељом и државним празником у трговини. Председник Радослав Топаловић гостовао је тим поводом на телевизији N1 где је говорио о поменутој теми.