07. ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА

7oktobar

Страх од вируса не сме бити алиби да се свим негативним трендовима супротставимо или одустанемо од борбе да сви радници у Србији живе достојанствено.

И у доба епидемије, која је оставила велике последице на привреду и грађане и додатно продубила и овако велике неједнакости у нашем друштву, достојанствен рад треба да буде у средишту активности владе, синдиката и свих других актера друштва, како би се кренуло у економски опоравак и изградњу нове, другачије економије, у којој на првом месту морају да буду – људи!

Мада је достојанство рада и радника наша свакодневна тема, Савез самосталних синдиката Србије и на 7. октобар – Светски дан достојанственог рада, подсећа да је неопходно омогућити свима да, у безбедном и здравом окружењу, раде и зараде плату достојну живота и човека.

Нема достојанственог рада ако је радник против своје воље без посла и у условима сиромаштва, ако се његова права из рада и по основу рада злоупотребљавају, уколико је по било ком основу дискриминисан, ако запослени не могу да се синдикално организују како би се чула њихова реч или ако постоје препреке за ефективан дијалог организованих радника.

Иако све ово спада у основна људска права, код нас у Србији, што је парадокс, најчешће и у већини случајева није тако.

Зато је очување постојећих и отварање нових радних места, заједно са правима, социјалном заштитом и једнакошћу, кључно за опоравак и изградњу отпорности за суочавање са пандемијом и другим претњама по опстанак.