ТРНОВИТ ПУТ ПРОШЛОСТИ... МНОГО ВИШЕ ОД БУКЕТА ЦВЕЋА!

8martПочетком 20. века раднице запослене у индистрији одеће и текстила, незадовољне лошим условима рада и ниским платама, изашле су на улице Њујорка и јавно демонстрирале 8. марта 1875. године. Ове храбре жене је тада надјачала полиција, али то их није обесхрабило и оне два месеца касније оснивају синдикат.

Протести су се усталили и наредних година, а један од значајнијих био је 1908. када је 15000 жена марширало улицама Њујорка борећи се за краће радно време, боље плате и демократско право гласа за жене. У Србији се  8. март први пут обележио 1914. године у тадашњем Народном дому.

Првобитна идеја обележавања Дана жена служи да подсети на тренутак када су се све жене света ујединиле у заједничком циљу, у борби за социјалну, економску и политичку равноправност полова и права да се њихов глас чује.

Међународни дан жена, 8. март је дан за прославу друштвених, економских и политичких достигнућа жена, али и дан када се указује на проблеме и изазове са којима се жене још увек суочавају.

Родна равноправност је основно људско право и неопходна је уколико тежимо праведном друштву, друштву једнаких вредности и шанси за сваког човека. 

Нажалост, свесни смо да да борба за родну равноправност још увек није завршена. Жене се и даље суочавају са дискриминацијом и неједнакошћу у многим областима живота, укључујући и радна места. За исти посао често су плаћене мање у односу на мушкарце и у великом проценту раде на несигурним и мање плаћеним пословима. Велики је број примера који указују на узнемиравање и дискриминацију на радном месту. На већини руководећих положаја се налазе мушкарци, иако је број радно способних жена дупло већи у односу на мушкарце. 

Још увек није решено питање трудничког и породиљског одсуства за жене које раде на неком од флексибилних уговора, као и женама предузетницама. Бројни су проблеми са којима се жене и данас суочавају, а један од најтежих је свакако насиље над женама кога је све више упркос чињеници да из године у годину расте број закона и прописа који жене штите од насиља.

Да би напредовале потребна им је помоћ и подршка.  То укључује приступ квалитетној здравственој заштити, достојанствен рад, подршку око бриге о деци као и помоћ у кући који се без обзира на протек времена и развој друштва и даље сматра ,,женским послом“. 

Политичко значење се временом изгубило и Дан жена данас више није празник социјалне правде и једнаких шанси за мушкарце и жене, већ се се претворио у дан када се женама поклања посебна пажња, дарује цвеће и пригодни поклони и честита њихов дан.

Дан жена је много више од тога, то је признање свим особама женског пола за њихова друштвена, научна, политичка, стваралачка, спортска и сва друга лична постигнућа и постицај и подршка да својим деловањем још више учине на унапређењу женских права и борби за пуну равноправност.

Савез Самосталних синдиката Београда залаже се да Дан жена  задржи свој прави смисао и спроводи континуирану борбу за пуно поштовање жена и њихову равноправност у свим областима, а посебно социјално-материјални положај.

Срећан 8. март!

ПРЕДСЕДНИК
Драган Тодоровић