САВЕЗ ЗАХТЕВА ПЛАТЕ ЗА НОРМАЛАН ЖИВОТ, У СУПРОТНОМ ПОЗИВА ЧЛАНСТВО НА УЛИЦУ

Веће Савеза самосталнх синдиката Србије (СССС) захтева за све грађане плате од којих може нормално да се живи, потписивање колективних уговора у свим делатностима, истински социјални дијалог и укидање казнених поена за оне који су били принуђени да се превремено пензионишу.

Уколико власт не буде испунила наше захтеве, највећа синдикална централа у Србији ће бити принуђена да позове своје и чланство других синдиката да изађе на улице и да не одступи док то не буде реализовано.

То је, једногласно, закључено на данашњој јавној седници Већа СССС, у проширеном саставу, одржаној у Београду, испред Скупштине Републике Србије, којој је присуствовало више стотина чланова Већа, републичких одбора самосталних синдиката Србије и већа савеза самосталних синдиката са територије.

СССС је био принуђен да одржи овај јавни скуп испред парламента како би скренуо пажњу власти и јавности на ниске зараде које не омогућавају достојанствен живот радника, непостојање колективних уговора и све рестриктивније законе који умањују права оних који раде.

Са скупа је затражено да се хитно започне социјални дијалог, да се синдикат укључи у поступак доношења закона у свим фазама, почев од формулисања нацрта, да се потписују колективни уговори на нивоу делатности и да се, у договору са синдикатима, хитно подигну све зараде, укључујући минималну до нивоа који би омогућио достојанствен живот радника и њихових породица.