ДИЖИ МИНИМАЛАЦ! КАМПАЊА ПОДРШКЕ СИНДИКАТИМА У ПРЕГОВОРИМА ЗА ВЕЋУ МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ

Савез самосталних синдиката Србије (СССС), Уједињени грански синдикати „Независност“ и Центар за политике еманципације (ЦПЕ) позивају све грађане и грађанке Србије, друштвене покрете и невладине организације да подрже захтеве синдиката за подизањем минималне зараде барем до нивоа минималне потрошачке корпе.
poster2Илустрација кампање Дижи минималац!

Како подсећају покретачи кампање средином августа представници послодаваца, Владе и синдиката почеће преговоре, а најкасније до 15. септембра биће одређена минимална цена рада за наредну годину.

Претходних година захтеви синдиката да се минимална зарада изједначи са минималном потрошачком корпом били су игнорисани, о чему сте могли да читате на Машини.

СССС, „Независност“ и ЦПЕ упозоравају да је сама методологија израде минималне потрошачке корпе вишеструко проблематична, јер не одражава цивилизацијски минимум задовољења економских и социјалних потреба радника и радница и њихових породица, већ потрошњу 30% најсиромашнијих. Како наводе у свом саопштењу:

„Минимална потрошачка корпа подразумева да трочлана породица располаже са тек 1.500 динара за образовање на годишњем и 580 динара за храну на дневном нивоу. Скупа гледано, минимална потрошачка корпа индикатор је девастације и осиромашења нашег друштва.“

Ипак, минимална зарада не добацује ни до овог нивоа, иако Закон о раду каже да се при утврђивању минималне цене рада полази нарочито од „егзистенцијалних и социјалних потреба запосленог и његове породице изражених кроз вредност минималне потрошачке корпе“. Гледано из данашње перспективе, подизање минималца до нивоа минималне потрошачке корпе био би први значајнији корак у подизању животног стандарда радника и радница. Зато покретачи кампање „Дижи минималац!“ захтевају да се минимална цена рада за 2022. годину повећа за 20% и да се сукцесивно повећава сваке наредне године до достизања нивоа плате за живот која би омогућила достојанствен живот радницама и радницима.

poster1Илустрација кампање Дижи минималац!

Потписници саопштења сматрају да би повећање минималних зарада утицало и на повећање осталих зарада, смањење неједнакости у друштву и опште повећање животног стандарда становништва. „Веће зараде значе и већу могућност потрошње чиме се генерише економска активност која директно утиче на боље пословање малих и средњих предузећа. Имајући у виду да је значајан део наше економије у рукама страних компанија, повећање зарада значи и мањи одлив профита изван земље.“

М.М.

Преузето са Портала Машина https://www.masina.rs/dizi-minimalac-kampanja-podrske-sindikatima-u-pregovorima-za-vecu-minimalnu-zaradu/